27 Nisan 2025 11:17

151 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi'nin firari müteahhidi hâlâ yakalanmadı

Depremde 151 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi'nin firari müteahhidi Ersoy'un avukatı: "Müvekkilim hasta, yakalama kararı kaldırılsın."

151 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi'nin firari müteahhidi hâlâ yakalanmadı

Fotoğraf: ANKA

Maraş'ta 6 Şubat depremlerinde 151 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi'nin firari müteahhidi Hacı Mehmet Ersoy'un avukatı, Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesine müvekkilinin cezaevi şartlarında kalamayacağına ilişkin sağlık kurulu raporu bulunduğunu belirtti ve hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.

6 Şubat depremlerinde Maraş'ın Onikişubat ilçesi Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'nde bulunan Palmiye Sitesi'ne ait üç bloğun yıkılması sonucu 151 kişi yaşamını yitirmiş, 16 kişi de yaralanmıştı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, müteahhitler Ali Babaoğlu, Hacı Mehmet Ersoy ve jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu hakkında, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açtı.

AKP Maraş İl Başkan Yardımcısı Eray Ersoy'un babası olan müteahhit Hacı Mehmet Ersoy, Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesinde 26 Aralık 2024'te görülen ikinci duruşmada tutuklandı. Ancak Ersoy, 17 Ocak'ta "kocama hali" gerekçesiyle tahliye edildi.

Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Ocak'ta ailelerin itirazı üzerine müteahhit Ersoy hakkında yeniden tutuklanmak üzere yakalama kararı çıkardı. Ancak Ersoy, yakalama kararına rağmen kayıplara karıştı.

Müvekkili hakkında yakalama kararı veren mahkemeyi eleştirdi

Ersoy'un avukatı, Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak, müvekkilinin hasta olduğunu, hasta alt bezi kullandığını belirtti ve yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Avukatı, müvekkili hakkında yeniden tutuklanmak üzere yakalama kararı veren Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesini eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

"... Alınan karara bakıldığında değerlendirme yapan sayın mahkeme sanki tıp ilmi tahsil etmiş ve bu ilim dalında ihtisas yapmış gibi değerlendirme yapmıştır. Bu nedenle de mahkemece alınan karar yok hükmünde sayılmalı ve sanık hakkında verilen yakalama kararı kaldırılmalıdır.

Sanık Hacı Mehmet Ersoy'un yapılan sağlık kontrolleri ve muayeneleri cezaevi idaresince resen başlatılmış ve tamamen güncel fiili durumuna uygun olarak yapılmıştır. Bu nedenle de Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan soyut değerlendirmeleri kabul etmek olanaksızdır. 10 Şubat 2025 tarihinde yakalama kararının kaldırılması talebiyle sunduğumuz dilekçemizde de belirtildiği üzere, tahliye kararına esas sağlık kurulu raporu 12 uzman hekimce yapılan 41 farklı muayene, tetkik, test ve görüntüleme sonucu düzenlenmiştir. Müvekkilin demans hastalığı uzun süre önce başlamış olup, diğer hastalıkları da dahil son 12 yılda 52 farklı ilaç raporu düzenlenmiştir.

"Müvvekilim hasta alt bezi kullanıyor"

Hatta cezevinde kaldığı süre içerisinde idrar ve dışkı kaçırdığı için sağlık kurulu raporundan sonra hasta alt bezi raporu düzenlenmiş olup, ekte sunulmuştur. Müvekkilin yaşı, sağlık durumu ve cezaevi şartlarında kalmasının imkansız olduğu sağlık kurulu raporunda açıkça belirtilmesine rağmen çıkarılan yakalama kararı tıp biliminin yok sayılmasıdır. Ayrıca müvekkilin cezaevi şartlarında sağlık durumunun daha da kötüleşmesi veya farklı bir olumsuzluk durumunda oluşacak sorumluluk aşikardır."

"Şahsın ikamet adresi, çocuklarının ev ve iş yerleri kontrol edilmiş ancak..."

ANKA Haber Ajansı muhabiri, kayıplara karışan deprem sanıkları hakkında, CİMER üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü, sanık Hacı Mehmet Ersoy hakkında yapılan çalışmalara ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

"Başvurunuzda belirttiğiniz aranan şahsın yakalanmasına yönelik şahsın ikamet adresi, çocuklarının ev ve iş yerleri kontrol edilmiş ancak yakalanması mümkün olmamıştır. Aranan şahsın yakalanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir." (ANKA)

Evrensel'i Takip Et